fbpx
afvallen

๐Ÿ’“ Afvallen maakt niet altijd gelukkig ๐Ÿ’“

Afvalpogingen mislukken helaas vaak. Je bent nog steeds dik. Al die moeite was voor niks. Loser. Mislukkeling. Zie je wel dat het niet lukt. Is niks voor mij. Dit zijn niet mijn woorden hรจ, maar ik durf te wedden dat je iets in deze richting weleens gedacht hebt na een mislukte afvalpoging. Deze gedachten brengen je zelfvertrouwen verder omlaag.

Als klein meisje voelde ik me al zwaarder dan de rest en in de puberteit werd dit natuurlijk alleen maar erger. Ik fietste naar school, ik sportte vier keer in de week, maar ik bleef die ‘lekkere Hollandse’ benen houden. Ik herinner me nog goed dat ik een voetbalbroekje droeg over mijn bikini, omdat ik zo onzeker was over mijn benen. Achterlijk, als ik die foto’s terug zie.

Dit is geen bijzonder verhaal. Veel mensen zullen zich hierin herkennen. Ongeveer een helft van de Nederlanders is te zwaar en ongeveer de helft van de Nederlanders vindt zichzelf te zwaar. Echter is dit niet dezelfde 50%. Van de volwassenen met een gezond gewicht vindt 25% zichzelf te zwaar. Wist je dat 85% van de personen die weleens iets gedaan hebben om af te vallen, minimaal twee verschillende diรซten heeft gevolgd. Een op de vijf personen heeft minstens vijf verschillende manier geprobeerd. Zo’n 80% van de mensen die een afvalpoging doet, komt weer terug naar het oorspronkelijke gewicht.

Ook ik hoor bij de mensen die diรซten heeft geprobeerd. Afvallen, slank zijn en dan was ik gelukkig, dacht ik. Ik telde calorieรซn, ging vijf keer in de week naar de sportschool en viel ruim tien kg af. Ik was slank, maar was nog steeds niet tevreden over mezelf. Daarnaast werd ik snel ziek, was erg moe.. Dat diรซten deed me geen goed.

Ik ben blij dat ik deze les al jong leerde. Nu 10 jaar later zie ik mannen en vrouwen van alle leeftijden (en daardoor vaak ouder) die nog steeds struggelen met dit. Alles op alles zetten om af te vallen in de hoop dan gelukkig te zijn. Helaas zie je in de praktijk vaak het omgekeerde gebeuren. Zoals ik hierboven al benoemde, bevestiging van het idee dat je niet goed bent. Afvallen vanuit het idee dat je jezelf en je lichaam haat wil ik nooit aanmoedigen. Vanuit het idee dat je graag gezonder wilt zijn uiteraard wel.

Ik geloof in gezonder leven, een positief zelfbeeld ontwikkelen en vanuit hier afvallen. Hierbij hoort weer opnieuw aanvoelen en aanleren hoeveel je zou moeten eten op een dag. Nadenken over wat je lekker vindt en wat niet. En zelf leren hoe je eetkeuzes maakt op een dag.

In mijn voedingsplan, die persoonlijk voor je wordt samengesteld, krijg je dagmenu’s die je een goed beeld geven van hoe een gezond eetpatroon er uit ziet. Hier zitten ook lekkere dingen verwerkt die je misschien niet zo snel in een schema zou verwachten, denk aan een stukje chocolade bij de thee of een lekkere stamppot. Vanuit hier leer hoe je deze voeding eigen kan maken en een schema kan omzetten naar gedragsverandering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *