Wat is artrose?
Artrose wordt ook wel slijtage genoemd. Hoewel het enigszins met elkaar te maken heeft, is het niet hetzelfde. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht achteruit. Hierdoor kan botvervorming ontstaan. Naar schatting waren er in 2018 1.467.200 mensen bij wie de huisarts de diagnose artrose heeft gesteld bron: Nivel Zorgregistraties. Ook bij jonge mensen kan artrose ontstaan. Bijvoorbeeld door een ongeluk of operatie. Artrose komt het vaakst voor in de heupen, knieën, duimen en vingers. Hieronder zie je op de linkerafbeelding een ‘gezonde’ knie en op de rechter afbeelding een knie met artrose. Op de rechter afbeelding zie je dat het kraakbeen minder is. Hierdoor komen de botten dichter bij elkaar en is de schokdemping minder. Het bot gaat vervormen ter compensatie van het verminderde kraakbeen. Dit herken je vaak aan knobbels bij de gewrichten, met name zichtbaar bij de vingers.
Risicofactoren
- Een ongeval/ letsel waardoor het gewricht beschadigd raakt.
- Een aangeboren afwijking van het kraakbeen of een afwijking van het kraakbeen dat ontstaat tijdens de groei.
- Gewrichtsaandoeningen zoals reumatoïde artritis.
- Overmatige bewegelijkheid in het gewricht.
- Erfelijkheid kan een rol spelen.
- Vaak op oudere leeftijd.
- Overgewicht.
- Zwaar werk.
Wat zijn de symptomen?
Met name pijn en stijfheid in het gewricht. De pijn en stijfheid is vaak het ergst als na lang stil zitten of ‘s ochtends na het opstaan. Naast deze klachten kan je ook last hebben van:
- Spierzwakte
- Instabiliteit
- Krakend geluid bij bewegen
- Ontsteking in het gewricht
- Afwijkende stand van het gewricht/ vervormingen
Heb ik een röntgenfoto nodig?
Nee, artrose is lang niet altijd te zien op een röntgenfoto te zien. Eveneens is er ook wel eens artrose te zien zonder dat iemand daar last van heeft.
Wat kan je doen aan artrose?
Artrose is een chronisch en langzaam progressieve aandoening. Dit betekent dat het langzaam erger wordt. De artrose is niet per definitie te genezen, maar kan wel worden beperkt. Wat je kan doen om zo min mogelijk ongemakken van de artrose te ervaren is:
- Meer bewegen.
- Bewegen zorgt ervoor dat je spieren en pezen rondom de gewrichten sterk zijn.
- Door bewegen komt er extra gewrichtsvloeistof vrij. Dit zorgt ervoor dat de gewrichten wat soepeler kunnen bewegen.
- Zorgen dat je op gezond gewicht bent.
- Als je te zwaar bent zorgt dat voor meer druk op de pijnlijke gewrichten.
- Voorkomen dat je jezelf overbelast.
- Overbelasting herken je aan extra pijn of zwelling in het gewricht. Zorg dat je tijdens het bewegen voldoende pauzes inlast en dat je genoeg variatie hebt.
- Een behandeltraject van een fysiotherapeut of oefentherapeut kan je helpen om oefeningen op de juiste manier uit te voeren en om de balans tussen je belasting en belastbaarheid te vinden.
Voor meer informatie over Artrose kan je de website van het ReumaNederland bekijken.
[…] Artrose […]