Best knap voor een dik meisje is een boek van Tatjana Almuli met als subtitel het gewicht van gewicht.
Deze subtitel verklapt waar het boek over gaat. Tatjana vertelt over haar leven met overgewicht en de vooroordelen en stigmatisering waar ze dagelijks mee te maken heeft al vanaf kinds af aan.
Body positivity
Voor mijn gevoel kwam de body positivity golf ineens aan in Nederland. Ik googelde voorafgaand aan het schrijven van dit artikel op body positivity en vond een artikel van de Volkskrant. Hierin wordt beschreven dat 2018 het jaar was van de body positivity. Het gaat erom dat ieder lichaam het verdient gerespecteerd te worden, ongeacht hoe het eruitziet – Crabbe. Helemaal mee eens natuurlijk!
Wat deze zin impliceert, maar wat vaak niet nagestreefd wordt, is dat als jij jouw lichaam respecteert je het ook met respect moet behandelen. Dat betekent dus nog steeds dat sporten en gezond eten ontzettend belangrijk is! Dit was de voornaamste reden waarom ik benieuwd was naar Tatjana haar boek.
Stigmatisering
In het boek best knap voor een dik meisje vertelt Tatjana over wat zij meemaakt in haar leven vanaf dat ze kind is. Hoe haar thuissituatie was, hoe haar eetbuien plaats vonden, de pesterijen en hoe zij haar vriendinnen aandacht van jongens zag krijgen. Ook in haar volwassen leven krijgt ze met veel vooroordelen en stigma’s te maken. Zo voelde zij zich niet meer op haar gemak om op een feestje iets lekkers te pakken. Gewoon, om die ‘zou je dat nou wel doen? Elk pondje komt door het mondje hè‘ te voorkomen. Dit zorgt uiteindelijk voor meer en meer leegte en onbegrip. Deze leegte was alleen op te vullen met eten waardoor de eetbuien aanbleven houden.
Obese
Tatjana deed mee met het programma Obese. Het lukte haar hierbij om 60 kg af te vallen. Een top prestatie natuurlijk, maar het had haar niet gelukkiger gemaakt. Uiteindelijk komt Tatjana in contact me een arts die meer weet over genetische afwijkingen bij overgewicht. Na een lange tijd krijgt ze te horen dat zij inderdaad deze genetische afwijking heeft waardoor ze een groter hongergevoel heeft en een tragere verbranding.
Slank zijn ≠ gelukkig zijn
De belangrijkste les die je uit dit boek kunt halen vind ik dat slank zijn en afvallen er niet voor gaat zorgen dat jij gelukkig bent. Dit heeft te maken met zelfacceptatie. En daarin steun ik de body positivity stroom absoluut. Accepteer de striae, cellulite en je buikje, maar ook het feit dat je misschien niet zoveel billen of borsten hebt. Een belangrijke sidenote: zorg dat je gezond bent, beweeg voldoende en eet gezond. Dit is veel belangrijker dan het getal op de weegschaal. Tatjana laat in haar boek ook duidelijk weten dat zij voldoende sport en normaal eet. Laat die vooroordelen dus lekker aan de kant. Er zijn ‘dikke’ mensen die ‘dunne’ mensen er uit rennen en andersom en jij kan dat uit de buitenkant niet zien.