fbpx
slapen

Beter slapen

Waarom is slaap zo belangrijk?

Tijdens je slaap wordt je lichaam hersteld van de dag. Zoals de sporters onder ons misschien zullen weten genoeg (en met genoeg kwaliteit) slapen erg belangrijk voor het herstel van de spieren. Behalve dat de spieren herstellen is het ook het moment waarop ons brein alle indrukken en informatie van de dag verwerkt.

Als je te weinig slaapt krijgt het lichaam dus onvoldoende tijd om te herstellen. Dit kunnen daar gevolgen van zijn:

  • Stimuleert eetlust. Wellicht dat je herkent dat je meer trek krijgt in ongezonde dingen als je moe bent.
  • Verminderde stemming. Ofwel je kan er chagrijnig van worden. Je bent prikkelbaar, somber en hebt weinig puf.
  • Grotere kans op ziektes zoals diabetes type 2, hartfalen en depressies. Dit heeft natuurlijk met bovenstaande te maken.
  • Verminderde aanmaak van testosteron. Dit vinden sporters vaak interessant. Testosteron speelt een belangrijke rol bij spieropbouw. Maar ook voor niet-sporters is dit van belang.
  • Verminderde reactiesnelheid en concentratie. Behalve dat dit voor jezelf vervelend is, heeft onderzoek aangetoond dat 15 tot 20% van de verkeersongelukken (mede) zijn veroorzaakt door vermoeidheid.

Wat kan ik doen om beter te slapen?

  • Geen schermen voor je gaat slapen.
  • Probeer een vast ritme aan te houden.
  • Bewegen, bewegen en nog eens bewegen. Bewegen maakt je moe en dat zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap valt. Maar let er wel op dat je dit niet vlak voor het slapen doet. Tijdens het sporten maak je namelijk stofjes aan die je een boost geven. Deze kan je niet gebruiken als je wilt gaan slapen. Probeer minimaal 1 uur voor het slapen niet te sporten.
  • Geen cafeïne in de avond. En het kan ook geen kwaad om je middag kopje koffie te laten staan. Probeer het maar eens uit. Sommige mensen zijn gevoeliger voor cafeïne dan de ander. In bijvoorbeeld cola, ijsthee en chocolade zit ook cafeïne.
  • Gebruik geen ‘slaapmutsje’ om in slaap te vallen. Geen alcohol dus.
  • Creëer een ontspannende routine ‘s avonds. Doe aan yoga, wandel een stukje buiten of lees een boek. Lees hier het artikel over hoe je tijd voor jezelf maakt.
  • Zorg dat je kamer donker is en dat het iets koeler is.
  • Stop met sluimeren.
  • Luister naar je lichaam. Ga naar bed als je moe bent en sta ook op als je uitgerust bent (indien mogelijk uiteraard).

Zijn deze tips vanzelfsprekend? Ja misschien wel. Toch merk ik dat ik mensen met slaapproblemen deze tips nog lang niet allemaal toepassen. Proberen kan altijd en geef het ook de tijd. Je lichaam heeft ook de tijd nodig om te wennen aan je nieuwe routine. Mochten deze relatief makkelijke tips niet werken ga dan nogmaals bij jezelf na waar je slaapproblemen vandaan komen. Heb je veel stress? Kan je niet slapen door lichamelijke klachten? Los deze dan eerst op!

Naar schatting heeft ongeveer 30% van de Nederlanders last van slaapproblemen. Er wordt gesproken over een slaapprobleem als iemand minimaal 3 nachten per week, gedurende een maand of langer, problemen ondervindt bij het inslapen, doorslapen of erg vroeg wakker wordt. Waarbij de klachten als ‘erg storend’ worden ervaren bij het functioneren in het dagelijks leven. Een deel daarvan is gediagnosticeerd zoals slaapapneu, maar van een groot deel is de oorzaak niet duidelijk.

Mocht jij problemen ervaren met slaap ga dan eens langs bij de huisarts of zoek een slaapoefentherapeut op!

Wil je een kijkje krijgen in mijn dagelijks leven? Instagram

1 reactie

  1. […] aan het gewicht. Mensen met minder slaap hebben meer kans op overgewicht. Hier schreef ik al eerder een artikel over. Tevens is dit voor kinderen ontzettend belangrijk. Bij kinderen heeft met name het […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *