fbpx
eiwitrijke sushi

Eiwitrijke sushi

Als je mij ook maar een klein beetje kent, weet je dat ik gek ben op sushi. Om sushi iets gezonder te maken gebruikte ik voorheen wel eens bloemkoolrijst in plaats van sushirijst.

Vandaag liep ik door de Albert Heijn en zag ik peulvruchtenrijst. Ik had al eerder rode linzen pasta van Albert Heijn geprobeerd en was hier ook fan van.

De reden dat ik enthousiast ben over de rijst en pasta van peulvruchten? Er zitten veel meer eiwitten in. Hierdoor heb ik zelf het idee dat het ook beter vult. Daarnaast bevatten deze varianten meer vezels wat verschillende gezondheidsvoordelen met zich meedraagt. Over het algemeen bevat de peulvruchtenrijst dus meer voedingsstoffen dan sushirijst en ook dan ‘normale’ zilvervliesrijst. Ondanks dat de rijst bestaat uit peulvruchten zou ik het niet schalen onder groenten. Het is namelijk bewerkt en naar verwachting heb je daarvan niet de gezondheidseffecten als van onbewerkte groenten.

Hieronder zie je een vergelijking van de voedingswaarden tussen sushirijst en de peulvruchtenrijst.

De challenge was dus om sushi te gaan maken met de peulvruchtenrijst. Hiervoor gebruikte ik:

  • 50 gram (ongekookte) peulvruchtenrijst
  • Halve avocado
  • Kwart komkommer
  • 1 blikje tonijn (water)
  • 2 nori vellen
  • 20 gram licht & romig mayonaise van Calvé
  • Sojasaus
  • Peper en zout

Verder heb je nog een sushimatje nodig om de rollen mee te maken.

Ik begon met het koken van de rijst. Deze moet voor 9 minuten koken. Terwijl dit kookte, lekte ik het blikje tonijn uit en sneed ik de avocado en de komkommer.

De tonijn mengde ik met de 20 gram mayonaise en wat peper en zout.

De rijst had ik gekookt en moest deze afgieten (dat is dus anders dan normale rijst). Ik gooide dit in een zeef en spoelde de rijst gelijk af met koud water. Zo koelt de rijst sneller af en kan je sneller eten, haha. Daarna depte ik de rijst nog een beetje droog met wat keukenpapier.

Vervolgens was het tijd om te gaan rollen. Je legt het nori vel op het matje. De ruwe kant van het nori vel moet naar boven. Ik verdeelde de onderste helft van het vel met de helft van de rijst. Daar in het midden de tonijn, avocado en komkommer. Rollen maar!

Met de bovenstaande ingrediënten kan je twee rollen maken. Voor mij zeker genoeg voor een lunch. Als avondeten zou ik er persoonlijk nog één bij maken.

Als je de rollen gemaakt hebt, kan je gaan snijden. Het is van belang dat je een goed scherp mes hebt anders wordt het een bende (been there, done that). Met normale sushirijst helpt het om het mes tussendoor nat te maken, doordat de plakrijst dan minder blijft plakken aan het mes. Naar mijn idee hielp dit niet bij de peulvruchtenrijst aangezien deze niet echt plakt.

Voor mij is sushi niet compleet zonder sojasaus. Sojasaus is niet perse gezond en bevat uiteraard zout. Echter vind ik dat het af en toe best past in een normaal gebalanceerd eetpatroon.

Hopelijk word je net zo blij als ik van deze eiwitrijke sushi. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *