Wat is een carpaal tunnel syndroom?
Een Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) of het carpaletunnelsyndroom (het wordt op verschillende manieren beschreven) zijn de klachten die ontstaan bij het vernauwen van het carpale tunnel. Deze tunnel is gelegen aan de palmzijde van de hand. Als deze tunnel vernauwt raakt komt er een zenuw knel te zitten en dit zorgt voor klachten.
Klachten
De klachten die ervaren kunnen worden bij een Carpaal Tunnel Syndroom zijn:
- Pijn, tintelingen en doof gevoel in de vingers en duim en handpalm.
- Klachten kunnen doorstralen naar de onderarm
- Verminderde kracht
- Kan in één hand, maar ook beiderzijds voorkomen
- Pijn wordt vaak ‘s nachts erger
- Verkramping van de hand
Ontstaanwijze
De echte oorzaak is vaak niet duidelijk. Wel zijn er factoren die het risico vergroten. Risicofactoren zijn:
- Repeterende bewegingen tijdens werk. Bijvoorbeeld computerwerk, inpakwerk of schoonmaakwerk. Ook werken met trillend gereedschap is een risicofactor.
- Veel vocht vasthouden, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, menopauze of als de schildklier te langzaam werkt
- Gebroken pols
- Reuma
- Diabetes
- Overgewicht
- Vrouwen hebben vaker een CTS dan mannen
Diagnose stellen
Vaak is er door het verhaal al duidelijk of het een CTS is of niet. Mochten er nog twijfels over zijn kan u doorgestuurd worden naar een neuroloog die verder onderzoek gaat doen.
Behandeling
De huisarts zal samen met u gaan kijken naar de beste methode. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om af te wachten. Dit kan een goede ‘behandeling’ zijn als je zwanger bent bijvoorbeeld. De kan is aannemelijk dat de klachten over gaan na de zwangerschap. Ook gaan de klachten vaak vanzelf over als je nog jong bent of als de klachten nog niet lang aanwezig zijn. Je moet dan uiteraard wel stoppen met provocerende bewegingen.
Tevens kan je een spalk dragen. Deze draag je ‘s nachts en zoveel mogelijk bij de dagelijkse activiteiten waarbij je vaak last hebt. Binnen vier weken moeten de klachten duidelijk verminderd zijn.
Ook kan je een ontstekkingsremmende injectie krijgen.
Als laatste optie is er de operatie. Deze wordt regelmatig uitgevoerd. Uit onderzoek blijkt dat met name de intensiteit van de pijn voor de operatie bepaald hoe snel of hoe goed iemand herstelt.
Conclusie
Wacht niet te lang! Als je een vervelend gevoel in je handen of pols begint te voelen, pas je werkzaamheden aan. Hoe eerder je reageert hoe groter de kans dat je geen operatie hoeft te ondergaan.
Klik hier om meer te lezen over lichamelijk klachten.
Wil je inspraak over welk onderwerp ik volgende keer een artikel plaats. Volg me dan op Instagram.