fbpx
Doelen 2018

Hoe laat je jouw goede voornemens slagen?

In dit artikel kun je lezen hoe je ervoor zorgt dat je goede voornemens WEL slagen. Ook lees je mijn doelen voor 2018 en waarom ik goede voornemens een stomme benaming vind.

Goede voornemens

Het is weer januari en heel Nederland komt weer aanzetten met goede voornemens; ‘ik wil afvallen’ ‘ik ga stoppen met roken’.

Heel leuk allemaal die goede voornemens, maar waarschijnlijk wil je dat het hele jaar door al bereiken en daar is het nieuwe jaar geen uitzondering voor. Daarnaast vind ik doelen een veel beter woord dan voornemens. Voornemens klinkt alsof je iets wel wilt, maar nog niet zeker weet of je het ook echt gaat doen. Doelen zijn er om je in actie te laten komen en dat is nou precies wat je wilt toch!?

Doelen

Mijn doelen voor 2018 zijn:

 • Mijn HBO diploma halen
 • Fit blijven/ worden
 • Meer klanten krijgen
 • Een baan krijgen (vervolgplan)

Het feit dat ik deze doelen heb opgesteld, betekent nog niet dat ik ze ook ga halen. Daar is meer voor nodig.

dieet

 

En nu?

De meeste doelen die mensen opstellen zijn erg algemeen. Het kan helpen om de doelen te verdelen in subdoelen. Neem bijvoorbeeld mijn doel om fit te blijven/ worden. Dit is heel groot en als ik er niet over na denk hoe ik dit ga doen, gaat er ook niets veranderen. Datzelfde geld voor mijn andere doelen.

Voorbeeld

Ik heb mijn hoofddoel om fit te worden/ blijven opgedeeld in subdoelen;

 • Minimaal drie keer per week krachttraining
 • Trainen met schema’s
 • Minimaal twee keer per week wandelen
 • Bewust zijn van wat ik eet
 • Minimaal 1,5 liter water drinken per dag

Vakanties en weekenden uitgezonderd, want ik vind het ook erg belangrijk dat ik ook rust heb van het continu met calorieën en voedingswaarden bezig zijn.

Reflecteren

Reflecteren is iets waar veel scholieren en studenten (inclusief ikzelf) knettergek van worden, maar toch heeft het een positieve invloed op het gedrag van mensen. Stel je voor dat het straks februari is en mijn subdoelen om fit te worden zijn niet geslaagd. Het is dan belangrijk om bij mijzelf na te gaan, waarom het niet is gelukt.

 • Wat is er gebeurd?
 • Waarom lukte het niet?
 • Wat kan ik eraan doen om het wel te laten slagen?

Als ik hier een antwoord heb gevonden heb kan ik weer aan de slag! Het kan soms ook helpen om aan anderen te vragen of zijn inzien waarom het niet lukt. Veel dingen die we doen zijn zo vanzelfsprekend dat we het geeneens opmerken.

If the plan doesn’t work, change the plan but never the goal

Dus laten we er weer voor gaan dit jaar! you can do it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *