De klok is weer een uurtje terug gezet vannacht. Lekker een uurtje extra slapen, zullen vele denken. Echter zijn er ook mensen die geen voorstander zijn van het verzetten van de klok. Hun slaapritme raakt in de war, ze kunnen slechter gaan slapen en ervaren allerlei irritaties die daar bij komen kijken. Er zijn enkele redenen waarom sommige mensen meer last hebben van het verzetten van de klok dan anderen:
- Genetische variatie: genetische aanleg speelt een rol in hoe gevoelig iemand is voor veranderingen in het slaap-waakritme. Sommige mensen hebben genetische kenmerken die hen gevoeliger maken voor verstoringen in hun biologische klok, terwijl anderen meer veerkrachtig kunnen zijn.
- Ochtend of avondmensen: mensen met een avondchronotype kunnen meer last hebben van het verzetten van de klok, omdat ze van nature later naar bed gaan en later opstaan.
- Leeftijd: Kinderen en ouderen hebben vaak een meer rigide slaap-waakritme en kunnen daarom gevoeliger zijn voor veranderingen.
- Algemene gezondheid: mensen met slaapstoornissen of andere gezondheidsproblemen kunnen gevoeliger zijn voor slaapverstoringen.
- Psychologische factoren: stress, angst of psychologische factoren kunnen het effect van het verzetten van de klok verergeren. Mensen die zich zorgen maken over de verandering kunnen meer slaapproblemen ervaren.
- Individuele gewoontes en aanpassingsvermogen: persoonlijke gewoontes, zoals het gebruik van fel licht voor het slapen gaan of het drinken van cafeïne houdende dranken laat op de dag, kunnen van invloed zijn op hoe goed iemand zich kan aanpassen aan de verandering.
Tips
Wat kan je doen op de overgang naar de wintertijd te vergemakkelijken? (Ook als je geen last hebt van het verzetten van de klok, kunnen deze tips je wel helpen beter te slapen.)
- Pas je slaapschema geleidelijk aan. Het liefst voor het verzetten van de klok. Ga elke avond iets vroeger naar bed en sta ‘s ochtends iets eerder op om je lichaam aan de nieuwe tijd aan te passen. Merk je dat je nu moeite hebt met op je oude tijd in slaap te vallen, bijvoorbeeld je gaat altijd om 11 uur slapen, maar nu val je pas om 12 in slaap. Probeer dan steeds een beetje eerder naar bed te gaan, eerst om 12, dan om kwart voor 12 en zo verder.
- Vermijd terugrekenen. Ga niet nadenken over hoe de tijd eigenlijk geweest zou zijn. Neem de huidige tijd aan, ook voor bijvoorbeeld je maaltijden.
- Maak gebruik van natuurlijk licht. Breng zoveel mogelijk tijd in natuurlijk licht door. Juist doordat de dagen donkerder worden, is het belangrijk naar buiten te gaan. Dit heeft grote effect op je slaap-waakritme doordat dit er voor zorgt dat je melatonine aanmaakt als het weer donker wordt.
- Beperk cafeïne en alcohol. Dit verstoort je slaap.
- Een ontspannende avondroutine. Creëer een ontspannende avondroutine om je lichaam voor te bereiden op het slapengaan. Denk aan lezen, mediteren, een warm bad of het luisteren van muziek.
- Lichaamsbeweging. Regelmatige lichaamsbeweging kan je slaapkwaliteit verbeteren, maar vermijd intensieve trainingen voor het slapen gaan.
Het allerbelangrijkste is wellicht nog om je niet druk te maken als je even moeite hebt met slapen als de klok net verzet is. Weet dat dit tijdelijk is en dat je lichaam bezig is om zich aan te passen aan de nieuwe tijd. Geef het de tijd, hoe meer druk je er op zet, hoe meer je lichaam in stressstand gaat en moeite krijgt met slapen.
Slaap lekker!
Wil je professionele hulp bij jouw slaapproblemen? Neem contact met mij op.