fbpx
burn fat

Makkelijk afvallen met fatburners

Fatburners worden regelmatig gebruikt door mensen die vet willen verliezen. Fatburners bevatten stoffen die ervoor zorgen dat je stofwisseling omhoog gaat. Dit komt door stoffen zoals cafeïne. Je hebt meer energie, gaat meer bewegen en verbrand daardoor meer. Vaak bevatten fatburners ook nog stofjes die ervoor zorgen dat je gedurende dag minder trek hebt.

Veelvoorkomende stoffen in fatburners zijn:

Cafeïne

Cafeïne is één van de weinige stimulerende middelen die legaal is. Uiteraard kennen we het van koffie en energiedrankjes, maar ook in thee en chocolade zit cafeïne. Cafeïne heeft als eigenschappen dat je er energie van krijgt, minder eetlust, onderdrukking van vermoeidheid, verhoogde hartslag en bloeddruk, versnelde ademhaling en het zorgt ervoor dat je sneller naar het toilet moet, voor nummer 1 en 2.

cafeïne

L-carnitine

Een ander veelgebruikte stof in fatburners is L-carnitine. Er zijn aanwijzingen dat carnitine de vetverbranding stimuleert, maar er zijn nog geen harde wetenschappelijke bewijzen voor.

Groene thee

Behalve dat groene thee meerdere gezondheidseffecten heeft, draag het ook bij aan vetverbranding. Uit onderzoeken is gebleken dat de vetverbranding bij een hoge dosis groene thee hoger is. Echter is dit naar verwachting grotendeels te danken aan de cafeïne die ook in groene thee zit.

Guarana

Dit is een plant dat veel op dance feesten werd gebruikt. Je krijgt er energie van en werd daarom gebruikt om de hele nacht door te kunnen dansen. Eveneens krijg je veel energie door deze plant doordat deze veel cafeïne bevat.

Taurine

Taurine is een stof dat vaak aanwezig is in energiedrankjes en pre-workouts. Taurine werkt voornamelijk op je zenuwstelsel waardoor je sneller geprikkeld bent en een soort oppepper krijgt.

we gaan voor goud

Waarom je toch niet aan fatburners moet beginnen

  • Cafeïne is verslavend. Wanneer je stopt met cafeïne kun je vervelende ontwenningsverschijnselen krijgen.
  • De fatburners bevatten meer cafeïne dan dat volgens het voedingscentrum veilig is. Volgens het voedingscentrum is het veilig om maximaal 400 mg cafeïne per dag te consumeren. Als ik naar de fatburners kijk op de bekende supplementenwebsites zie ik dat daarin zeker meer cafeïne aanwezig is.
  • Doordat je zo’n boost krijgt is de kans op overbelasting of blessures tijdens het trainen groter. Je wordt getriggerd om door te knallen, terwijl je lichaam misschien wel om rust vraagt.
  • Onrustig en slecht slapen. Als je zoveel cafeïne in je lichaam hebt zitten is er een kans dat je moeilijk in slaap komt. Voor een nachtje is dat natuurlijk niet erg, maar op langere termijn is dit zeker een aanslag op je lichaam.
  • Zweten en hartkloppingen. Je weet van tevoren niet hoe je gaat reageren. Regelmatig hoor ik van mensen dat ze een slechte ervaring hebben met fatburners. Overmatig zweten, hartkloppingen, opgejaagd gevoel etc..

Conclusie

Ik was zelf erg benieuwd naar fatburners. Ik had er geen goed gevoel bij, maar was benieuwd wat er eigenlijk achter zat. Nu ben ik van mening dat je beter je geld kan uitgeven aan gezonde voeding en een plek om te sporten. Veel leuker en gezonder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *