fbpx
Slaap

Beter slapen met warm weer

Plakken, zweten, zuchten en steunen. Ik hou van de zomer, maar die nachten die er soms bij komen kijken! In dit artikel deel ik een aantal tips om lekkerder te slapen met warm weer.

  1. Accepteer dat je minder goed slaapt.

Dit is de allerbelangrijkste tip. De grootste oorzaak van slechter slapen is onze eigen gedachtegang. Ken je dat stemmetje die tegen je begint te praten als je een tijdje wakker ligt? ‘Ik kan nog maar x uur slapen’, ‘Ik heb morgen een lange dag, ik moet wel uitgerust zijn’ ‘Daar gaan we weer..’

Deze stemmetjes verhogen onze ‘wakker hormonen’, omdat we moeten slapen. Je brengt dus de cortisol en adrenaline in je lichaam omhoog. Je wordt dus juist meer wakker in plaats van slaperiger.

Accepteren dat je misschien wat vaker wakker wordt of minder lang slaapt als het wat warmer is dus eigenlijk de beste optie.

2. Drink geen alcohol.

Alcohol drinken heeft invloed op je slaapkwaliteit. Hoewel vaak nog gedacht wordt dat je lekker inslaapt met een ‘slaapmutsje’, slaap je juist onrustiger gedurende de nacht.

3. Zorg dat je slaapkamer donker is.

Je lichaam wordt slaperig in een donkere omgeving. Dit is namelijk het moment dat er melatonine wordt aangemaakt. Als het licht is in je kamer zal er dus minder melatonine worden aangemaakt. Daar tegenover staat dat het aanbevolen is om juist overdag wel zonlicht te zien. Hierdoor is de balans tussen melatonine (slaperig worden) en cortisol (wakker worden) het best in balans.

4. Houd een slaaproutine aan.

We kunnen ons lichaam laten wennen aan bepaalde routines. Denk aan een stukje lezen, je skincare doen, tanden poetsen, douchen en je bed in duiken. Wanneer het vakantie is of lekker weer, kan het zijn dat je de neiging hebt om deze routine over te slaan of te veranderen. Hierdoor word je juist actiever. Lekker je oude vertrouwde routine volgen zal je meer ontspannen naar je slaapkamer brengen en waarschijnlijk rustiger laten slapen.

5. Gebruik zo min mogelijk apparaten in je slaapkamer.

Apparaten zoals televisies en laptops geven warmte af. Jij wilt een koele slaapkamer, dus geen aanrader om deze apparaten aan te zetten.

6. Maak je voeten koud voor je gaat slapen.

Vooral aan te raden als je het warm hebt als je naar bed gaat. Een koud voetenbadje zal je snel laten afkoelen.

En nogmaals.. Relax! Met je druk maken over of je wel lekker gaat slapen, ga je niks bereiken. Ga lekker liggen, rust uit en er komen vanzelf nachten dat het koeler is.

Slaap lekker!

Meer lezen over slaapoefentherapie.

Check ook mijn podcast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *