fbpx
Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn

Last van onverklaarbare hoofdpijn? Pijn die vaak aan beide kanten van het hoofd aanwezig is of het gevoel geeft dat je een strakke band om je hoofd hebt? Dan kan het zijn dat je last hebt van spanningshoofdpijn.

Wat is spanningshoofdpijn?

Het voelt als zeurende drukkende pijn vaak aan de zijkanten van het hoofd, bij de ogen of als een band om het hoofd. Regelmatig is er ook nekpijn aanwezig of voelt de nek wat stijf of zeurend. Ook de aanhechtingen aan het hoofd aan de achterkant van de nek voelen gevoelig. Over het algemeen lukt het wel om door te gaan met de dagelijkse activiteiten en verminderen de klachten na het slapen.

Wat is de oorzaak?

Veelal komt deze hoofdpijn veroorzaakt door teveel spierspanning in de nek- en schouder spieren. Deze spanning kan ontstaan door veel piekeren of een stressvolle periode, maar ook door veranderingen in je bewegingspatroon. Een voorbeeld is bijvoorbeeld een student die is gaan studeren. Uren blokken voor tentamens en veel stil zitten. In combinatie met stress voor het tentamen kan dit voor hoofdpijn zorgen. Vaak is hoofdpijn tijdelijk en in dit voorbeeld ‘makkelijk’ te verklaren waar dit vandaan komt. Echter gebeurt het ook vaak dat het minder makkelijk te verklaren is waarom iemand hoofdpijn ervaart. Deze persoon maakt onbewust spanning in het lichaam en er zijn meerdere factoren die deze beïnvloeden.

De exacte oorzaak van spanningshoofdpijn is dus nooit helemaal duidelijk. Vaak is het een combinatie van factoren.

Wat kan je doen?

De oefentherapeut helpt je te onderzoeken waar de hoofdpijnklachten vandaan komt. Heb je moeite met ontspannen? Waar komt dit vandaan? Welke factoren beïnvloeden de hoofdpijn? Denk aan slaap, beweging, stress, mindset, belemmerende overtuigingen, houding.

Een gezonde leefstijl heeft een enorm positieve invloed op de hoofdpijn. Ga regelmatig naar buiten, eet gezond, slaap genoeg en beweeg voldoende. Is het duidelijk dat je klachten veroorzaakt worden door stressvolle situaties? Ga daar dan mee aan de slag. Het feit dat de stress die je hebt zich direct vertaalt naar hoofdpijn houdt ook in dat het een aanslag op je lichaam is. Zie dit dan ook als een teken. Met al deze bovenstaande punten kan een oefentherapeut je helpen.

In deze video vertel ik meer over (spanningshoofdpijn)

Dit vind je misschien ook interessant:

2 reacties

  1. […] Spanningshoofdpijn […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *