fbpx
Lichamelijke klachten

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn

Last van onverklaarbare hoofdpijn? Pijn die vaak aan beide kanten van het hoofd aanwezig is of zelfs het gevoel geeft dat je een strakke band om je hoofd hebt? Dan kan het zijn dat je last hebt van spanningshoofdpijn.

Wat is spanningshoofdpijn?

Het voelt als zeurende drukkende pijn vaak aan de zijkanten van het hoofd, bij de ogen of als een band om het hoofd. Regelmatig is er ook nekpijn aanwezig of voelt de nek wat stijf of zeurend. Ook de aanhechtingen aan het hoofd aan de achterkant van de nek voelen gevoelig. Over het algemeen lukt het wel om door te gaan met de dagelijkse activiteiten en verminderen de klachten na het slapen.

Wat is de oorzaak?

Veelal komt deze hoofdpijn veroorzaakt door teveel spierspanning in de nek- en schouder spieren. Deze spanning kan ontstaan door veel piekeren of een stressvolle periode, maar ook door een inefficiënte houding. Een voorbeeld hiervan is het te lang achter de computer zitten. Wellicht zul je herkennen dat als je te lang in deze houding hebt gezeten je hoofdpijn ervaart.

De exacte oorzaak van spanningshoofdpijn is dus nooit helemaal duidelijk. Vaak is het een combinatie van factoren.

Wat kan je doen?

Bovenstaande oorzaken aanpakken. Ga eens kijken naar jouw houdingspatroon. Zit je vaak in dezelfde houding? Zit je erg in elkaar gezakt? Dit kan jouw klachten in stand houden of zelfs veroorzaken. Even zo belangrijk is om te kijken naar je leefstijl. Een gezonde leefstijl heeft een enorm positieve invloed op de hoofdpijn. Ga regelmatig naar buiten, eet gezond, slaap genoeg en beweeg voldoende. Is het duidelijk dat je klachten veroorzaakt worden door stressvolle situaties? Ga daar dan mee aan de slag. Het feit dat de stress die je hebt zich direct vertaalt naar hoofdpijn houdt ook in dat het een aanslag op je lichaam is. Zie dit dan ook als een teken.

Met al deze bovenstaande punten kan een oefentherapeut je helpen.

Dit vind je misschien ook interessant:

2 Reacties

  1. […] Spanningshoofdpijn […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *