fbpx
Tenniselleboog

Tenniselleboog (epicondylitis)

Epicondylitis lateralis is een tenniselleboog. Epicondylitis medialis is een golferselleboog.

Een tenniselleboog (of tennisarm) is een overbelasting aan de pezen en/of spieren van je onderarmspieren. Je kunt dit onder andere herkennen aan pijn rond het bot aan de buitenzijde van de elleboog. Heb je pijn aan de binnenkant van je elleboog? Dat symptoom hoort bij een golferselleboog . Vaak heeft iemand met een tenniselleboog pijn bij het oppakken van voorwerpen. Daarnaast kan de pijn ook uitstralen naar de onderarm.

Oorzaak

Een tenniselleboog hoeft zeker niet te komen door het tennissen. Toch krijgt ongeveer 50% van de tennissers hier mee te maken. Een tenniselleboog komt dus door overbelasting. Dit ontstaat bijvoorbeeld door het te zwaar belasten van je armen en door veel repetitieve bewegingen. Een vaak gehoorde beweging is bijvoorbeeld het wringen tijdens huishoudelijk werk, schilderen of werken achter een computer.

Prognose

Het is lastig te zeggen hoe lang het duurt voordat je geen klachten meer ervaart. De periode is ongeveer een paar maanden tot een jaar. Ongeveer 80% heeft geen klachten meer na een halfjaar en zo’n 90% is pijnvrij na een jaar.

Diagnose

Een diagnose kan nagenoeg altijd worden vastgesteld aan de hand van het verhaal en de symptomen van de patiënt.

Behandeling

Het allerbelangrijkste is om de belasting te verminderen, maar ook te blijven bewegen. Bewegen is belangrijk voor een goede doorbloeding. Er is niets bekend waardoor het herstelproces sneller gaat verlopen. Een tenniselleboog is een blessure die vanzelf overgaat.

Corticosteroïde worden in een zeldzame situatie nog geïnjecteerd. Dit zijn ontstekingsremmers. Deze injecties worden afgeraden doordat de pijn vaak na een aantal weken weer terugkeert.

Ook andere behandelmethodes zoals gips, braces, lasertherapie of acupunctuur wordt afgeraden.

Als oefentherapeut kan ik u wel helpen met het lichaam op de juiste manier te belasten waardoor een tennis- of golferselleboog minder snel zal terugkeren. Klik hier om een afspraak te maken.

Bron: NHG richtlijn Epicondylitis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *