fbpx
lezen

Tijd voor jezelf nemen

Tijd voor jezelf nemen. Hoe doe je dat? En dan met name, hoe doe je dat zonder schuldgevoel? Voor mijn klanten in de praktijk is dit misschien nog wel de grootste uitdaging. Ook ikzelf ben er schuldig aan, maar ik ben hard bezig om hier verandering in aan te brengen. Ik vertel in dit artikel waarom ik het zo belangrijk vind en wat mijn tips zijn.

Wat vind ik tijd voor jezelf nemen?

Met tijd voor jezelf nemen bedoel ik niet het gaan lunchen met een vriendin. Of dat je mee gaat met de voetbalwedstrijd van je zoontje, want ja dat is toch ook ontspanning? Je bent niet aan het werk of het huishouden aan het doen.

Met tijd voor jezelf nemen bedoel ik echt met jezelf zijn. Als je meer tijd doorbrengt met jezelf en met je eigen gedachten krijg je meer zelfvertrouwen, je leert jezelf beter kennen en je hebt de tijd om echt op te laden. Je hoeft op dat moment geen rekening te houden met wat anderen willen of denken. Probeer het maar eens. Het zal je verbazen hoe vaak je op een dag eigenlijk met anderen bezig bent in plaats van met jezelf. Daarnaast zal je merken dat er meer ruimte komt oplossingen en nieuwe ideeën.

Waarom is tijd voor jezelf nemen zo lastig?

We leven in een wereld waar ontzettend veel te doen is. Alles ‘moet’ of is gewoon leuk. We werken met z’n allen doordeweeks en het weekend is voor leuke dingen. Zaterdagochtend sporten, daarna lunchen met een vriendin en ‘s avonds nog even naar een verjaardag. Zondag nog even wat was weg werken, want ja dat moet ook gebeuren. Oh en ik moet nog steeds het laatste seizoen van la casa de papel kijken. Nog even een nieuwe foto plaatsen op Instagram. En toen was het weekend weer om. Herkenbaar?

Netflix is toch ook tijd voor jezelf?

Netflix kijken is zeker tijd voor jezelf, maar zeg eens eerlijk. Met elk weekend (en misschien ook wel ‘s avonds) Netflix kijken kom je niet vooruit toch? Je wordt er niet zelfverzekerder van, je krijgt geen nieuwe ideeën en je bent uiteindelijk ook niet meer uitgerust. Zeg ik dat je moet stoppen met Netflix? Absoluut niet. Plan regelmatig een avondje bingewatchen in, maar zorg ook dat je op een andere manier tijd aan jezelf besteed.

Hoe besteed ik meer tijd aan mezelf?

Plannen! Ongetwijfeld heb je een hoop gepland staan. Misschien in een agenda, maar sowieso in je hoofd. Maandag werken, daarna trainen, op zaterdag naar de kapper en ga zo maar door. Zorg dat je ook tijd voor jezelf inplant. Denk hierbij aan een halfuurtje wandelen buiten of een kopje koffie drinken zonder telefoon. Ook is het echt een aanrader om boeken te lezen over onderwerpen waar je meer over wilt leren.

Heb je het idee dat je hier geen tijd voor hebt? Onzin. Je gaat mij niet wijsmaken dat je geen 10 minuten tijd kan vrijmaken voor jezelf. Is dit niet het geval? Ga dan eens naar je timemanagement kijken. Gebruik jij je tijd wel efficiënt genoeg? Of ben je stiekem 10 dingen tegelijk aan het doen? Jij kan echt wel 10 minuten stil zitten voor een kopje koffie.

In het begin zal dit ongemakkelijk voelen. Je bent niet gewend om alleen met jezelf bezig te zijn. Wellicht dat je je ook schuldig gaat voelen. Er zijn (voor je idee) nog zoveel nuttige dingen die je moet doen. Toch ga ik je beloven dat als je dagelijks tijd voor jezelf neemt, je meer rust gaat ervaren, meer ideeën op gaat doen en je lekkerder in je vel gaat zitten. Uiteindelijk zorgt dit voor meer energie voor wat je nog moet doen en je bent een leuker mens voor de mensen om je heen.

Laat mij weten of jij hier al mee bezig bent en wat jij doet voor jezelf.

Vergeet mij ook niet te volgen op Instagram en Facebook.

2 reacties

  1. […] ontspannende routine ’s avonds. Doe aan yoga, wandel een stukje buiten of lees een boek. Lees hier het artikel over hoe je tijd voor jezelf […]

  2. […] Schrijf vervolgens de rest van de dingen die je gedaan wilt hebben op. Denk hierbij aan trainen, schoonmaken, Netflix kijken en ga zo maar door. Het is juist belangrijk om ook je trainingsmomenten en ontspanmomenten in te plannen. Dit zorgt ervoor dat je geen excuus hebt om niet te gaan, maar ook dat je (per ongeluk) heel de middag Netflix aan het kijken hebt. Voldoende rustmomenten zorgen ervoor dat je efficiënt kan werken. Zo zorg je voor tijd voorzelf. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *