fbpx
Meditatie

Waarom je nu moet beginnen met mindfulness.

Zweverige onzin, mensen met geitenwollen sokken en denken aan niks. Dit is wat ik eerst dacht over mindfulness. Veel te zweverig voor zo’n nuchter persoon als ik.

Toen ik podcasts ging luisteren veranderde deze opinie. Ik luisterde bijvoorbeeld naar de 100% Inspiratie Podcast van Thijs Lindhout en naar de Leef Je Mooiste Leven Podcast van Michael Pilarczyk en Cindy Koeman. Super succesvolle personen en allemaal fan van meditatie. Deze laatste heeft ook een eigen meditatie app genaamd Meditation Moments. Als je mij volgt op Instagram weet je dat ik deze geregeld gebruik. Ik begon gewoon met de gratis app en merkte dat ik er rustig van werd. Ik voelde me niet zweverig, het was niet moeilijk, ik was gewoon ontspannen. In de app staan geleide meditaties. Dat betekent dat Michael je dan door de meditatie praat. Dus bijvoorbeeld: denk aan 3 dingen waar je dankbaar voor bent, luister je naar je ademhaling etc. Na een paar maanden uitproberen schafte ik via een actie de betaalde versie aan. Hierdoor heb ik nu toegang tot veel meer geleide meditaties. Ik vind deze app zo fijn, omdat er meditaties op staan van bijvoorbeeld 10 minuten. Uiteraard kan je ook gewoon meditaties gebruiken van Youtube of van de app Headspace. Naar mijn weten is de app Headspace wel in het Engels, maar ik hoor er veel goede verhalen over.

Meditatie vs Mindfulness

Misschien viel je op dat ik begon over mindfulness, maar vervolgens begon te schrijven over meditatie. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee?

Meditatie is eigenlijk een vorm van mindfulness. Mindfulness wordt vaak gedefinieerd als: ‘het bewust aandacht geven aan het moment, zonder hierover te oordelen’. Dit kan dus door middel van meditatie, maar kan bijvoorbeeld ook door een stuk te gaan wandelen zonder afleiding en heel bewust in je op te nemen wat je ziet.

Effect van mindfulness op de mentale gezondheid

Er is de laatste jaren veel onderzoek geweest naar mindfulness. Allereerst zijn er veel positieve effecten van mindfulness op mentaal gebied te zien. Mindfulness zou positief effect hebben op stressklachten, burn-out en op het geheugen en leervermogen. Tevens zijn er ook verwachtingen dat mindfulness zorgt voor meer empathie en betere relaties doordat je beter zou reageren op bijvoorbeeld meningsverschillen.

Persoonlijk merk ik dat mindfulness of meditatie mij helpt als ik druk ben in mijn hoofd. Ik kan dingen eeuwenlang overdenken, juist als ik ‘s avonds wil slapen. Een slaapmeditatie helpt mij dan met rustig worden zodat ik toch lekker kan gaan slapen. Ook heb ik positieve ervaringen met een paar minuten even niks doen midden op de dag. Soms ben je zo druk dat je het overzicht kwijt raakt, althans ik wel. Op zulke momenten trek ik mij even terug en ga ik even twee minuten niks doen en alleen letten op mijn ademhaling. Gewoon even een rondje gaan lopen werkt ook top.

Effect van mindfulness op de fysieke gezondheid

Dit is de reden dat ik getriggerd werd om dit artikel te schrijven. Ik kwam een aantal artikelen tegen waarin vermeld werd dat mindfulness een positief effect heeft op bijvoorbeeld klachten zoals reuma en lage rugklachten. Interessant!

De mindfulness zou een verbetering geven in de pijnmanagement. Ofwel de manier hoe iemand met langdurig/ chronische pijn omgaat. Denk hierbij aan klachten zoals chronische rugklachten, fibromyalgie en reumatoïde artritis.

Tevens zijn er aanwijzingen dat iemands algehele gezondheid kan verbeteren door mindfulness doordat stressactiviteiten zoals emotie-eten, roken etc. verminderen.

Dit artikel was de aanleiding voor het schrijven van dit blogartikel. Lees deze zeker als je meer wilt weten. Tevens staat het internet helemaal vol met wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp.

Misschien vind je dit ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *