De weegschaal vertelt je hoeveel je weegt. Niks meer en niets minder.
Wat vertelt de weegschaal je NIET?
- Hoe je er uit ziet.
- Of het jurkje je mooi staat.
- Of je een leuk persoon bent.
- Hoe sportief je bent.
- Hoe succesvol je bent.
- Hoe mooi je bent.
- Hoe gezond je bent.
Ja inderdaad, de weegschaal vertelt je zelfs niet hoe gezond je bent. Althans niet direct. Zoals ik al zei de weegschaal vertelt je eigenlijk alleen maar hoeveel je weegt. Bizar toch dat dat ding dan toch zoveel invloed op ons heeft toch?
Mijn mening over BMI
Er wordt veel gebruik gemaakt van de BMI om te bekijken of iemand een gezond gewicht heeft. Dit is slechts een berekening waarbij het gewicht gedeeld wordt door de lengte maal het gewicht. Een bodybuilder, iemand die dus super groot en gespierd is, heeft vaak een BMI hoger dan 25 (= overgewicht).
Toch ben ik van mening dat dit te vaak als excuus gebruikt wordt. In 1990 had 33% van Nederland overgewicht. In 2019 was dit 50,1%. Deze stijging van 17,1% waren ongetwijfeld niet allemaal bodybuilders (of mensen die veel aan krachttraining doen). Is dit een probleem van de BMI berekening of van de maatschappij? Ik denk het tweede.
De BMI is een indicatie. De BMI neemt zoals gezegd de samenstelling van het lichaam niet mee. Ik ben van mening dat jij je geen zorgen moet maken over je gewicht als jij volgens je BMI iets te zwaar bent, maar wel voldoet aan de bewegingsrichtlijnen en gezond eet. Heb jij een gezond gewicht volgens de BMI, maar sport je niet, eet je slecht en rook je. Dan ben je naar mijn mening ongezonder dan iemand met licht overgewicht. Er zijn factoren die veel zwaarder wegen dan een paar kilogram meer of minder. (let op een paar!)
Buikomtrek
Een van de factoren die zwaarder mee tellen is de buikomtrek. Buikvet is nadelig voor je gezondheid. Met name visceraal vet (vet rondom de organen), maar ook onderhuids vet vergroot het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Er zijn zelfs aanwijzingen voor een relatie tussen buikvet en astma en dementie.
De buikomtrek meet je met een meetlint tussen de onderste rib en de bovenkant van het bekken. Dit is vaak ter hoogte van de navel. Volgens het voedingscentrum wijst een buikomtrek bij mannen tussen de 94 en 102 en bij vrouwen tussen de 80 en 88 op overgewicht. Een buikomtrek hoger dan 102 bij mannen en hoger dan 88 bij vrouwen wijst op obesitas.
BMI of buikomtrek?
De meeste mensen worden door de BMI en buikomtrek in het zelfde hokje geplaatst. Is dit niet het geval? Dan wordt aangeraden om de buikomtrek aan te houden. Dit is vaak het geval bij mensen die veel aan krachttraining doen. Ze zijn hierdoor wat zwaarder, maar hebben geen verhoogd risico op welvaartsziekte. Andersom kunnen mensen niet te zwaar zijn, maar toch een verhoogd risico hebben op deze welvaartsziekte door de verhoogde buikomtrek. Deze verhoogde buikomtrek kan te maken hebben met een genetische aanleg (appel of peer figuur), maar heeft ook vaak te maken met ongezonde voeding en alcohol.
Conclusie
Maak jij je nu nog steeds druk of de weegschaal een halve kilogram meer of minder aangeeft? De weegschaal is een mooi middel om globaal progressie te meten als jij aan het afvallen bent. Maar een (paar) kilo meer of minder maakt jou geen ander mens. Stop met het ophemelen van de weegschaal en het gewicht. Dat ding geeft alleen je gewicht aan, meer niet. Jouw leefstijl heeft zoveel meer invloed op hoe jij er uit ziet, hoe je je voelt en hoe gelukkig je je voelt. Ga daar mee aan de slag!
Binnenkort zal ik ook een artikel schrijven over de weegschaal zelf. Ik zal iets schrijven over hoe vaak ik aanraad om op de weegschaal te staan en over de schommelingen die plaats vinden. Je kan mij volgen op Instagram of Facebook om op de hoogte blijven van nieuwe artikelen.