fbpx
Zithouding auto

Zithouding in de auto

Heb jij hier weleens over nagedacht? Ik hoor ontzettend vaak dat mensen meer last krijgen van hun nek, rug of heupen tijdens het autorijden. Niet vreemd, omdat je in de auto vaak langere tijd stil zit en erg alert moet zijn. Stil zitten is niet bevordelijk voor ons lichaam en de alertheid zorgt vaak voor meer spierspanning. Dit kan voor meer klachten zorgen als je hier al een beetje last van hebt. Aan die alertheid kunnen we uiteraard niks doen, maar wel aan de manier hoe dit zich vertaalt tot het lichaam. Dit gaat en staat met de manier hoe jij in de auto zit. Hieronder lees je de aandachtspunten voor een goede zithouding in de auto.

  • De positie van de stoel stel je in door de koppeling helemaal in te trappen. Je stelt de stoel zo in dat het bovenbeen ontspannen op het zitgedeelte van de stoel ligt.
  • Om je rugleuning goed in te stellen leg je eerst je polsen op de bovenkant van je stuur. Je zou nu ontspannen tegen de rugleuning moeten zitten zonder dat je schouders los komen van de rugleuning. Let wel op dat je niet te ver naar voren zit. Je armen moeten ontspannen, maar gestrekt bij het stuur kunnen.
  • De positionering van de handen. Voorheen werd deze tijdens het rijlessen aangeleerd als tien over twee. Tegenwoordig op kwart voor drie. Ik heb mij laten vertellen dat dit te maken heeft met de impact van de airbag op je armen. Buiten dat is het ook een betere houding voor je nek en schoudermusculatuur. Je schouders kunnen zo ontspannen blijven waardoor je minder spanning in je nek maakt.
  • Vaak hebben mensen (vaak vrouwen) de neiging om tijdens het auto rijden hun benen dicht bij elkaar te houden. Denk: knieën tegen elkaar, soort X-benen. Ga maar eens bij jezelf na of je dit onbewust doet tijdens het autorijden. Dit is een houding die je onderrug en je heupen minder fijn vinden. Dit is namelijk niet de anatomische houding en er wordt constant getrokken aan de spieren rondom je heup en rug.
  • Als laatste tip.. Stop met het steeds optrekken van je schouders! Ga maar eens voor jezelf na hoe vaak je dit doet. Om jezelf dit af te leren kan je een ezelsbruggetje verzinnen. Bijvoorbeeld elke keer als je een fietser ziet check je of je schouders opgetrokken zijn of ontspannen. Elke keer als je ze opgetrokken hebt, laat je ze weer zakken. Dit kan je natuurlijk ook voor je benen naar binnen.

Laat me zeker weten wat je van dit artikel vindt en waar je volgende keer meer over wilt weten. Lees ook het artikel over nekklachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *